GYIK – Gyakran Ismételt Kérdések

Tachográf és eszközök

Hogyan tudom be- ill. kiléptetni a vállalkozásomat az SE5000 Connekt készülékből?

Vállalat zárása:

1. Nyomja meg az OK gombot a tachográf menü megjelenítéséhez.

2. Válassza a következőt: VÁLL. ZÁRÁS

3. Nyomja meg az OK gombot.

4. A kijelzőn a következő jelenik meg: Vállalati zárolás

5. Válassza az IGEN lehetőséget, majd nyomja meg az OK gombot. Rövid ideig az alábbi szöveg olvasható a kijelzőn: Zárolás befejezve

 

Zárás feloldása:

1. Helyezzen be egy vállalati kártyát az 1. vagy a 2. tálcába. A tachográf automatikusan vállalati üzemmódba lép. Ha két vállalati kártyát helyeznek be, a készülék az utolsóként behelyezett kártyát adja ki.

2. Nyomja meg az OK gombot a tachográf menü megjelenítéséhez.

3. Válassza a következőt: VÁLL. ZÁRÁS

4. Nyomja meg az OK gombot.

5. Válassza az IGEN lehetőséget, majd nyomja meg az OK gombot. A kijelzőn a következő jelenik meg: Vállalati feloldás

6. Válassza az IGEN lehetőséget, majd nyomja meg az OK gombot a zárolás végrehajtásához. Rövid ideig az alábbi szöveg lesz olvasható a kijelzőn: Feloldás befejezve

Mit jelent a "?" piktogram a 24 órás nyomtatáson?

A “?” piktogram ismeretlen időszakot jelöl. Itt nincs rögzítve a járművezetővel szembeni tevékenység. Az elemző szoftver általában a „?” piktogramot, mint feltételezett szünet/pihenőidő értelmezi.

A “?” piktogram általában akkor fordulhat elő, amikor a járművezető nem rögzített kézi adatbevitelt abban az időszakban, amikor a kártyát nem tették be a tachográfba. A sofőrnek lehetősége van kézi bejegyzés rögzítésére, amikor legközelebb behelyez egy kártyát a tachográfba. A kézi bevitel csak az utolsó kártyakivételtől az aktuális kártya behelyezéséig rögzíthető.

A komp/vonat tevékenység befejezhető az SE5000 Connekt készüléknél?

A legutóbb kiállított járművezetői kártyánál a (GEN2) Smart tachográfban befejezhető egy folyamatban lévő komp/vonat tevékenység. Amennyiben egy út során teljesítette a napi pihenőidőt (4), és nem szeretne többet pihenni (5), akkor a komp/vonat tevékenység befejezhető kiszállás előtt.

Mi a helyes kártyacsere sorrend két járművezető esetén?

Az aktuális járművezető kártyáját kell mindig behelyezni az 1-es tálcába, a segédvezetőét pedig a 2-es tálcába. Amikor a járművezetők helyet cserélnek, a kártyákat is meg kell cserélni a tálcákban, hogy mindig az aktuális vezető kártyáján tárolódjon a vezetési idő.

Figyelem!

  • A legutóbb kiállított járművezetői kártyánál Smart tachográfban befejezhető egy folyamatban lévő komp/vonat tevékenység. Ha például egy út során teljesítette a napi pihenőidőt (4), és nem szeretne többet pihenni (5), akkor a komp/vonat tevékenység befejezhető kiszállás előtt.
  •  A kártyákat ajánlott a következő sorrendben kezelni:

Kivételkor: Először a járművezetői kártyát vegye ki az 1. kártyanyílásból, majd a segédvezetői kártyát a 2. kártyanyílásból.

Behelyezéskor: Először a segédvezetői kártyát helyezze be a 2. kártyanyílásba, majd a járművezetői kártyát az 1. kártyanyílásba. Fontos, hogy a kártyákat NE cseréljék ki éjfélkor, 23:59 és 00:01 között, mert a digitális tachográf ebben az időszakban a jogszabályi követelményeknek megfelelő adatfeldolgozást végzi. A kártyákat lehetőség szerint NE cseréljék ki kompon vagy vonaton.

Mi a DSRC szerepe a smart tachográfokban?

A DSRC a járműegységtől különálló egység, amelynek szerepe célzott közúti ellenőrzések végzése mikrohullámú kommunikációs kapcsolaton keresztül.

Mikor keletkezik "!0D" esemény a járműegységben?

Az üzembe helyezés után a járműegységeben kiszámításra kerül a vezetési idő. Mikor a gépjárművezető eléri a halmozott három óra vezetési idejét a járműegység elmenti a legújabb ismert pozíciót. Ha a járműegység nem kap pozíciót a GNSS műholdak valamelyikétől !0D hibakód tárolódik az események és hibák naplóban.

Az időtartama bizonyos esetekben hosszabb ideig is eltarthat.

Pld: ha a !0D esemény péntek délután keletkezik és a gépjárművel leállnak hétvégére mielőtt új pozíció érkezne akkor az esemény csak hétfőn fog lezárulni, amikor a gépjárművezető újra üzembe helyezi a járműegységet. Ezért ez az esemény több mint 50 óráig tartott.

Pl.:

Mi a teendő, ha "A GNSS poz. info hiánya" esemény megjelenik a kijelzőn?

Normál körülmények között a járműegységnek mindig meg kell kapnia a GNSS pozíciót. Számos tényező befolyásolhatja a GNSS vevő működését, ezzel kiváltva az eseményt. Ilyen például a rádióberendezés, a wifi router, a rossz időjárási kondíciók, vagy a túl közel elhelyezett fém tárgyak a járműegység közelében. Maga az esemény megjelenése nem igényel azonnali beavatkozást, amennyiben a következő megállóban ellenőrizhető, hogy a GNSS funkció működik. (MENÜ>ADATOK>GNSS kijelző)

Aktív és inaktív esemény:

Aktív esemény:

Ha az esemény aktuálisan aktív (státusza 07), akkor az kivizsgálást igényelhet, hogy mi válthatja ki az eseményt. Mivel a !0D esemény kiváltásához a mozgásérzékelőtől származó sebességjelre is szükség van, így ennek az eseménynek a regisztrációját/bekövetkezését a vezetési órákra vonatkozó előírások betartása mellett funkcionálisnak kell tekinteni. A fenti példát követve, ha a gépjárműegység megkapja GNSS pozíciót, akkor a kijelzőről is eltűnik a figyelmeztetés. Ellenkező esetben a járműegység menüjén keresztül is ellenőrizheti a pozíciót (MENÜ>ADATOK>GNSS kijelző).

Amennyiben továbbra sem állnak rendelkezésre pozíció adatok, ellenőrizze a járműegység körüli területet és távolítson el minden interferenciát okozó eszközt. Ha továbbra sem állnak rendelkezésre pozíció adatok, indítsa újra a járműegységet (árammegszakítás), ezzel a GNSS adatok új lekérdezését érhetjük el.

Inaktív esemény:

Amennyiben az esemény már nem aktív (státusza 01), akkor nincs szükség azonnali kivizsgálásra. Ha az esemény óta eltelt több, mint három órányi vezetés, akkor az azt jelzi, hogy a GNSS vevő megfelelően működik. Ha ez többször megismétlődik, akkor kövesse az aktív eseményekben leírt lépéseket.

Tachográf adatletöltés és kiértékelés

Frissíthető-e a Digifobpro (1st Gen) készülékem, hogy kezelje az új gépjárművezetői kártyákat és smart tachográfokat?

Nem. A Digifobpro (1st Gen – első generációs) készülékek már nem frissíthetők.

Frissíthető-e a Tacho2safe készülékem, hogy kezelje az új gépjárművezetői kártyákat és smart tachográfokat?

Igen. Azok a Tacho2safe készülékek, amelyek a 240000, vagy magasabb sorozatszámmal rendelkeznek, ingyenesen frissíthetők.

A 240000 alatti sorozatszámmal rendelkező készülékek frissítése díj ellenében lehetséges.

A TachoControl program alkalmas munkaügyi elszámolásra?

Nem. A TachoControl program munkaügyi elszámolásra nem alkalmas.

A TachoControl program kompatibilis a Windows 10 operációs rendszerrel?

Igen. A TachoControl program kompatibilis a Windows 10 operációs rendszer 32 és 64 bites verziójával egyaránt.

Gerflor padlóburkolatok

A Gerflor által gyártott padlóanyagok mindegyike elérhető a Szelpo AutoControl Systems Kft-n keresztül?

A Gerflor által gyártott, a közlekedésben használt speciális padlóburkolati anyagok érhetők el a Szelpo AutoControl Systems Kft-n keresztül. (autóbusz, villamos, vonat és metro)

Milyen tekercs méretben készülnek a padlóburkoló anyagok?

A padlóburkoló anyagok standard mérete 2m széles és 24m hosszú tekercs.

A standard mérettől eltérő tekercsek a gyártóval történő egyedi megállapodás alapján lehetségesek.

Öntapadós kivitelben is kérhető a padlóburkoló anyag?

Igen. Öntapadós, úgynevezett ADH kivitelben is rendelhető. Előnye, hogy nem szükséges külön ragasztó anyag, így a leragasztást követően azonnal lépésálló.

Mit jelent a Gerflor KIT Systems szolgáltatása?

A Gerflor előre megadott rajzdokumentáció alapján elkészíti és kivágja a járműpadlózat telepítéséhez szükséges elemeket ill. standard, vagy egyedi logókat. A kész padlóburkolatot öntapadó kivitelben, szettben szállítja a megrendelő részére.

Milyen hegesztőzsinórok érhetők el?

A hegesztőzsinór legfontosabb jellemzője, hogy igazodjon a padló anyagához a hegesztés tökéletessége miatt, továbbá igazodjon a padló színéhez is.

A Gerflor a fent leírt feltételeknek megfelelően a következő hegesztő zsinórokat gyártja:

  • CR50 Ø 5mm kör alakú hegesztőzsinór egyenes felületekhez
  • CA72 háromszög 7,2mm sarok felületekhez